Ulei de măsline
Ulei de măsline

Este utilizată fracțiunea nesaponificabilă extrasă din ulei de măsline, obținută prin presarea la rece a măslinelor. Se prezintă sub formă de lichid de culoare galbenă. Este un amestec de molecule chimice precum steroli (beta-sitosterol, avenasterol, campesterol, stigmasterol), ceruri, squalen care, nefiind reactive, rămân în soluție.
Beneficii și proprietăți:
din punct de vedere al cosmeticii, această fracțiune nesaponificabilă a uleiului, asemănătoare cu sebumul cutanat, are capacitatea de a:
stimula producția de colagen și elastină. Rezultă un efect tonifiant și elasticizant pentru piele și vasele de sânge, contribuind la prevenirea ridurilor;
hidrata foarte bine pielea, restabilind bariera epidermică. Produce un efect hidratant și cicatrizant pentru epidermă;
deține proprietăți emoliente și seborestitutive pronunțate.
Din aceste motive, este o substanță funcțională excelentă folosită atât pentru cosmetica pielii mature, cât și pentru pielea uscată și delicată sau pentru pielea copilului.
Acțiunea fracțiunii nesaponificabile în derm se traduce printr-o activare a metabolismului fibroblastelor prin creșterea activității enzimatice celulare. În acest fel, fibroblastele însele sunt stimulate să producă mai mult colagen solubil, care conferă turgor pielii. Colagenul prezent în cremele de față are o masă moleculară prea mare pentru a putea penetra până la derm. De aceea, funcția sa se desfășoară exclusiv pe suprafața cutanată, cu un bun efect hidratant și tensor.
Datorită acțiunii sale asupra țesutului conjunctiv, nesaponificabilele sunt utilizate cu rezultate bune în tratamentul celulitei și al cuperozei. Ele au, de fapt, o acțiune de întărire asupra peretelui capilarelor sanguine.
Utilizarea fracțiunii nesaponificabile a uleiului de măsline, datorită proprietăților sale fotoprotectoare, ajută la protejarea pielii expuse la razele UV.
Acțiunea de restabilire a barierei epidermice este utilă și în caz de abraziuni (de exemplu, după epilare), pentru pielea uscată sau cu dermatită.